Hoe bepaal ik de juiste afmeting van mijn gordijnrail of roede?

Bepaal eenvoudig de maat van je nieuwe gordijnrail of roede; mét of zonder bocht. Met ons simpele stappenplan, advies en tips meet je altijd de juiste maat.

Ik wil de juiste maat opmeten van een...Rechte gordijnrail of roede opmeten

Gordijnrails en roedes worden in de fabriek tot de mm nauwkeurig op maat gezaagd. Het enige wat je hoeft te doen, is de maat van de gordijnrail/roede op te meten en vervolgens de bestelling te plaatsen. We helpen je hier graag bij. • Meet de breedte van het raam op

  Wij adviseren een gordijnrail of roede breder dan het raam te bestellen. Zo voorkom je lichtkieren én zorg je dat de gordijnen bij het open schuiven niet deels voor het raam hangen.

 • Bereken de maat van je gordijnrail/roede

  Bereken de breedte van het raam x factor 1.2.Zie voorbeeld tekening hierboven; 400 cm x 1.2 = 480 cm. Het raam is hierbij 400 cm breed. Links en rechts van het raam is er dan 40 cm ruimte over waar de gordijnen vrij kunnen hangen.

 • Gordijnrail/roede tussen 2 muren plaatsen?

  Haal dan 2 cm van de totale lengte van de rail af. De glijders kun je dan nog uit de rail halen door de eindstop los te draaien. En hierdoor kun je eenvoudiger monteren, (nieuwe) gordijnen ophangen of bijvoorbeeld je gordijnen wassen.

 • Bestel je gordijnrail/roede op maat

  Vul de maat in cm op de productpagina. De lengte is inclusief eindstukken en einddeksels. Je hoeft deze dus niet bij de lengtemaat op te tellen. Wist je dat je je gordijnrail/roede zelfs tot de mm nauwkeurig kunt bestellen?

Monteer de rechte rail/roede minimaal 8 cm vanaf obstakels. Een obstakel kan bijvoorbeeld een muur, vensterbank of verwarming zijn. Een gordijn heeft minimaal 8 cm nodig (vanaf het obstakel) om vrij te kunnen hangen. Deze afstand wordt bepaald door de plooidiepte van de gordijnen. Hoe dieper de plooi, hoe groter de afstand vanaf het obstakel.

Wij adviseren om 2 cm van de totale lengte van een rechte gordijnrail tussen 2 muren af te halen. Zo kun je de rail makkelijker monteren.

Gordijnrail of roede met bocht(en) opmeten

Gordijnrails en roedes worden in de fabriek professioneel gebogen en nauwkeurig op maat gezaagd. Het enige wat je hoeft te doen, is de maten van de gordijnrail/roede op te meten en vervolgens de bestelling te plaatsen. We helpen je hier graag bij. • Meet minimaal 8 cm vanaf obstakels

  Een obstakel kan bijvoorbeeld een muur, vensterbank of verwarming zijn. Een gordijn heeft minimaal 8 cm nodig (vanaf het obstakel) om vrij te kunnen hangen. Deze afstand wordt bepaald door de plooidiepte van de gordijnen. Hoe dieper de plooi, hoe groter de afstand vanaf het obstakel.

 • Meet de bocht als een haakse hoek*

  Bij bochten van 90° of 45° meet je alleen de oranje lijnen van de gordijnrail/roede zoals staat afgebeeld in de tekening hierboven (lengte A en B). Je meet vanuit het midden van de gordijnrail (het hart). Dit wordt aangegeven in de tekening met een witte stippellijn.

 • Meten is weten!

  Herhaal de vorige stappen en controleer jezelf. Of laat iemand anders opmeten. Zo voorkom je dat je per ongeluk een foute maat besteld.

 • Bestel je gordijnrail/roede op maat

  Kies de gewenste bocht en vul de maat in cm op de productpagina.


*Hoe meet ik een haakse hoek?
Met een haakse hoek bedoelen wij een recht-toe-recht-aan hoek. Op onderstaande afbeelding zie je een gordijnrail met een 90 graden bocht.

Voor het bepalen van de juiste maat van A en B, is het belangrijk om de bocht als een hoek op te meten. Je trekt als het ware de lijnen A en B door tot een haakse hoek. Zoals je ziet, meet je altijd vanuit het midden van de gordijnrail (het hart).

Je meet een 90 graden bocht als een haakse hoek. Met een haakse hoek bedoelen wij een recht-toe-recht-aan hoek. Op onderstaande afbeelding zie je een gordijnrail met een 90 graden bocht.

Voor het bepalen van de juiste maat van A en B, is het belangrijk om de bocht als een hoek op te meten. Je trekt als het ware de lijnen A en B door tot een haakse hoek. Zoals je ziet, meet je altijd vanuit het midden van de gordijnrail (het hart).

In de onderstaande tabel is aan de hand van de stelling van Pythagoras de lengte van het schuine stuk van de rail/roede (met 45 graden bocht) berekend.Afstand vanaf de muur of obstakelAfmeting schuine stuk
8 cm11,3 cm (zie voorbeeld tekening hierboven)
10 cm14,1 cm
12 cm17 cm
14 cm19,8 cm
15 cm21,2 cm
16 cm22,6 cm
18 cm25,5 cm
20 cm28,3 cm
Een Goelst gordijnrail kun je bestellen in de vorm van een cirkel of halve cirkel. Hierbij geef je de radius (A) en de lengte van de rail (B) op. De radius is de afstand van het middelpunt tot het hart van de cirkel. De minimale radius is bij de meeste gordijnrails 10 cm. Let op: Afmeting A is altijd de helft van afmeting B. Vul je bij B 20 cm in, dan is A 10 cm.

Wil je precies het aantal graden van de afwijkende bocht weten? Dan kun je de bocht het beste opmeten door op een stuk karton of papier de bocht vanaf het plafond over te trekken/tekenen. Daarna kun je vanaf het papier met een geodriehoek het aantal graden bepalen. Deze manier van meten is ook erg handig als je een erker hebt. Op de vloer plak je dan met tape de vorm van je rail of roede
 • Hulp nodig? Wij zijn doordeweeks open tot 21.00 uur en zaterdag tot 17.00 uur.

  Stel je vraag per mail of via de telefoon.
Elektrische gordijnrails opmeten

Ons advies is om een elektrische rail te monteren op minimaal 8 cm afstand vanaf obstakels (bijvoorbeeld een muur, vensterbank of verwarming). Het gordijn heeft minimaal 8 cm nodig (vanaf het obstakel) om vrij te kunnen hangen. Deze afstand wordt bepaald door de plooidiepte van de gordijnen. Hoe dieper de plooi, hoe groter de afstand vanaf het obstakel.

Let op: het gordijn moet bij een elektrische rail 100% vrij hangen. Is dit niet geval? Dan kan de motor ervoor zorgen dat het gordijn kapot wordt getrokken. De motor stopt niet als het gordijn bijvoorbeeld achter een vensterbank blijft haken.
Wij adviseren om 5 cm van de totale lengte van een rechte elektrische gordijnrail tussen 2 muren af te halen. Zo kun je de rail makkelijker monteren. Ook heb je dan genoeg ruimte om het gordijn om de motor heen vast te maken (via een haakje).

Heb je een andere vraag? Mail ons. We helpen je snel verder.

Hulp nodig? Of wil je een afwijkende bocht bestellen? Vraag advies op maat aan!

Voor specifieke situaties, zoals een erker, kan het best lastig zijn om de rail zelfstandig en zonder hulp in 1 keer goed te meten. We denken daarom graag met je mee en adviseren je waar je op kunt letten tijdens het meten. Technische vraag? Geen probleem. We hebben professionele kennis tot onze beschikking.

Je ontvangt ons advies in de vorm van een offerte binnen 24 uur. Wist je dat onze rails tot wel 7 meter uit één stuk worden gebogen?

Let op: alleen Goelst gordijnrails kunnen in een afwijkende bocht gebogen worden.