Bepaal eenvoudig de lengte van uw gordijnrail of roede!

Wilt u zeker zijn dat u de goede maat opgeeft van uw gordijnrail of roede? Met onze handige meetinstructie bepaalt u heel eenvoudig de juiste lengtemaat! Zelfs het opmeten van een gordijnrail met bocht wordt met deze meetinstructie een koud kunstje. Na het opmeten, kunt u de afmeting invullen op onze productpagina en direct uw favoriete rail of roede bestellen. 

In de meetinstructie kunt u het volgende lezen:

 1. Drie tips voor het opmeten van gordijnrails en roedes
 2. Hoeveel cm moet een gordijnrail of roede bréder zijn dan het raam?
 3. Hoe meet ik een gordijnrail met (meerdere) bochten op? 
 4. Hoe meet ik een gordijnrail (halve) cirkel op? 
 5. Wanneer vraag ik een offerte op maat aan?

1) Drie tips voor het opmeten van gordijnrails & roedes

 

 1. Houd rekening met eventuele obstakels Een obstakel kan bijvoorbeeld een brede vensterbank, plinten, handgrepen, verwarming of convectorput zijn. Een gordijn heeft minimaal 8 cm nodig (vanaf het obstakel) om vrij te kunnen hangen. De afstand wordt bepaald door de plooidiepte van de gordijnen. Hoe dieper de plooi, hoe groter de afstand vanaf het obstakel.   

 2. Gebruik een (metalen) rolmaat die lang genoeg is om in één keer de breedte op te meten. Handig, want u hoeft zo geen losse stukken op te meten en de maten bij elkaar op te tellen. 

 3. Voorkom misrekening. Meet daarom minimaal twee keer.

 

Let op: De lengte van een rail of roede is inclusief de einddeksel of eindknop. U hoeft dus geen rekening te houden met de lengte van de einddeksel of eindknop.*
De einddeksels of eindknoppen worden gratis bij uw bestelling geleverd. 

*Een einddeksel/eindknop wordt gebruikt om de roede of rail netjes af te werken en/of ter decoratie. De lengtemaat van een rechte gordijnrail of roede kunt u bij ons tot de millimeter opgeven!*
* Een gordijnrail of roede (met bocht) wordt nauwkeurig op maat gemaakt. Een rail met bocht heeft een paar millimeter speling nodig, vanwege het op maat maken van de bocht.

2)  Hoeveel cm moet een gordijnrail of roede bréder zijn dan het raam? 

 

Wij adviseren altijd een gordijnrail of roede te bestellen die breder is dan het raam. U wilt namelijk niet dat bij het openschuiven de gordijnen (oftewel het gordijnpakket) nog deels voor het raam hangen. Een brede gordijnrail of roede zorgt er ook voor dat u geen last heeft van vervelende lichtkieren, dit komt omdat het raam volledig wordt bedekt met gordijnen. Voor het bepalen van de lengte van uw gordijnrail of roede moet u hier dus rekening mee houden. 

Do :   Rail is breder dan het raam. Gordijnen hangen netjes naast het raam

Don’t : Rail is even groot als het raam. Gordijnen hangen deels voor het raam. 

 

Hoeveel centimeter een gordijnrail of roede moet uitsteken, berekent u op de volgende manier: De breedte van het raam x factor 1,2.
Stel uw raam is 400 cm breed. Dan doet u 400 cm x factor 1,2 = 480 cm. 480 cm is de lengte die u moet aanhouden. Dit houdt in dat u totaal 80 cm bij de breedte van het raam moet optellen.


 

Houd minimaal 20 cm (aan weerszijden van het raam) om geen last te hebben van lichtkieren! 


Tip: Gaat u de gordijnen tussen twee muren bevestigen?
Haal 1 tot 2 cm van de totale lengtemaat af, zodat u de gordijnrail makkelijk kunt monteren. 

Ook als u de gordijnen eventueel van de rail wilt afhalen,is het handig om deze maat ( 1 tot 2 cm ) van de lengte af te trekken. U hoeft op deze manier alleen de glijders uit de rail te haleni.p.v. heel de rail te demonteren. U heeft geen last van kieren, omdat het gordijn altijd iets verder loopt dan de laatste glijder/runner. Bovendien is het mooier wanneer de gordijnrail of roede de zijwand van de muur niet raakt.


3) Hoe meet ik een gordijnrail met (meerdere) bochten op? 

U kunt op onze website uit verschillende soorten bochten kiezen, waarvan de bochten standaard een hoek van 90o en/of 45o  hebben. Wilt u zo weinig mogelijk lichtinval? Kies voor een retourbocht van 45o of 90o graden. Een retourbocht loopt terug naar de muur. Bij een gordijnrail zonder bocht houdt u een overlap aan van minimaal 20 cm aan iedere raamzijde, zodat u niet wakker wordt door het licht. 


Onze gordijnrails worden tot 6 meter uit één stuk geleverd
Sommige rails zelf tot 7 meter, zoals de Forest KS-Rail, Forest DS-railGoelst G-2102, Goelst G-4100, Goelst G-4800 en Goelst G-5600Bij bochten van 90° of 45° meet u alleen de rechte delen/lijnen van de gordijnrail of roede. U meet vanuit het hart van de rail, oftewel vanuit het gordijnspoor. Zie onderstaande afbeelding. De lengtematen vult u in, nadat u een type bocht heeft geselecteerd op onze productpagina van het geselecteerde product. Mocht de gordijnrail of roede niet helemaal passen, dan kunt u zelf de gordijnrail iets buigen. 

Voor een 45° vraagt u zich misschien af hoeveel centimeter het schuine stuk moet zijn (vanaf de muur of vanaf het obstakel) In de onderstaande tabel is de afstand vanaf de muur of obstakel aangehouden om zo de lengte van 45° bocht te berekenen.
 

Afstand vanaf de muur (of vanaf het obstakel)  Afmeting A
(45 graden bocht) * 
10 cm (advies afstand) 

14,1 cm

12 cm 17 cm
14 cm 19,8 cm
15 cm 21,2 cm
16 cm 22,6 cm
18 cm 25,5 cm
20 cm  28,3 cm

 

*De lengte van de bocht (afmeting A) is berekent aan de hand van de stelling van Pythagoras. 

Het bovenstaande tabel is een ook handig hulpmiddel om de lengte van gordijnrails met meerdere bochten te bepalen. Bijvoorbeeld van een gordijnrail die in de erker komt te hangen. 

 


Tip voor het opmeten van een gordijnrail of roede voor een erker. 
Een gordijnrail opmeten voor een erker is niet moeilijk! Op uw vloer plakt u met tape de vorm van uw rail of roede.
Meet vervolgens nauwkeurig de rechte stukken en vul de afmetingen in op onze productpagina!Wilt u precies het aantal graden van uw bocht weten? Dan kunt u bocht het beste opmeten door op een stuk karton of papier de bocht vanaf het plafond over te trekken/tekenen. Daarna kunt u vanaf het papier met een geodriehoek het aantal graden bepalen.  

4)  Het opmeten gordijnrail (halve) cirkel (straalbuigen)

Wilt u een gordijnrail bestellen in de vorm van een cirkel of halve cirkel? Dan geeft u de straal/radius (A) en de lengte van rail (B) op. De straal of radius is afstand van het middelpunt tot het hart van de cirkel.  De minimale radius is bij de meeste gordijnrails 100 cm. Let op: Afmeting A is altijd de helft van afmeting B. Vult u bij B 200 cm in, dan is A 100 cm.  
 


Twijfelt u over de lengte van de gordijnrail of roede? Geen probleem! U kunt een grotere maat opgegeven en indien nodig de rail inkorten
U kunt de uiteinden van rail of roede inkorten met een ijzerzaag of elektrische afkortzaag.*

* De Interstil Sphare, Codex, W1 en W2 kunt u niet inkorten wanneer u voor de eindstuk afwerking vrijstaand (standaard) kiest. 


5) Aanvragen van een offerte op maat 

Heeft u een bijzondere ruimte of staat u bocht niet tussen onze verschillende bochtsituaties? Vraag bij Home Design Shops vrijblijvend een offerte aan. Wij sturen u al binnen 24 uur de offerte. De rails en roedes worden tot 6 meter uit één stuk geleverd, zonder verbindingstukken! (Sommige rails worden tot 7 meter uit 1 stuk geleverd) 

Vrijwel al onze gordijnrails en roedes worden binnen 2 werkdagen geleverd. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het opmeten van uw gordijnrail of roede? Neem contact op met de klantenservice, 079-3317440

 


Wij zijn trots op onze klantbeoordeling van een 9.1
Lees alle beoordelingen van onze klanten op de Feedback Company! 


 

Download hier de meetinstructie:

Homedesignshops
 • De beste service

  97% van onze klanten beveelt ons aan.

 • Altijd goed advies

  Ook bij "technische" vragen helpen wij u graag.

 • Betrouwbare bezorging

  Bezorgd op elk adres, wanneer het u uitkomt.

 • Veilige betaling

  Betalen met IDeal, PayPal, AfterPay, Creditcard of MisterCash.

 • 100% zekerheid

  Wij zijn aangesloten bij het Q-Shops keurmerk.

Mogelijkheden
Onze winkels