Bepaal eenvoudig de lengte van uw gordijnrail of roede!

Wilt u zeker zijn dat u de goede maat opgeeft van uw gordijnrail of roede? Met onze handige meetinstructie bepaalt u heel eenvoudig de juiste lengtemaat! Zelfs het opmeten van een gordijnrail met bocht wordt met deze meetinstructie een koud kunstje. Na het opmeten, kunt u de afmeting invullen op onze productpagina en direct uw favoriete rail of roede bestellen.3 tips voor het opmeten van gordijnrails & roedes

 1. Houd rekening met eventuele obstakels
  Een obstakel kan bijvoorbeeld een brede vensterbank - plinten - handgrepen - verwarming of convectorput zijn. Een gordijn heeft minimaal 8 cm nodig (vanaf het obstakel) om vrij te kunnen hangen. De afstand wordt bepaald door de plooidiepte van de gordijnen. Hoe dieper de plooi hoe groter de afstand vanaf het obstakel.
 2. Gebruik een (metalen) rolmaat die lang genoeg is om in één keer de breedte op te meten.
  Handig want u hoeft zo geen losse stukken op te meten en de maten bij elkaar op te tellen.
 3. Voorkom misrekening. Meet daarom minimaal twee keer.

De lengte van een rail of roede is inclusief de einddeksel of eindknop. U hoeft dus geen rekening te houden met de lengte van de einddeksel of eindknop. De einddeksels of eindknoppen worden gratis bij uw bestelling geleverd.*

*Een einddeksel/eindknop wordt gebruikt om de roede of rail netjes af te werken en/of ter decoratie!

De lengtemaat van een rechte gordijnrail of roede kunt u bij ons tot de millimeter opgeven!*
* Een gordijnrail of roede (met bocht) wordt nauwkeurig op maat gemaakt. Een rail met bocht heeft een paar millimeter speling nodig, vanwege het op maat maken van de bocht.


Hoeveel cm moet een handbediende gordijnrail of roede bréder zijn dan het raam?

Wij adviseren altijd een handbediende (niet elektrische) gordijnrail of roede te bestellen die breder is dan het raam. U wilt namelijk niet dat bij het openschuiven de gordijnen (oftewel het gordijnpakket) nog deels voor het raam hangen. Een brede gordijnrail of roede zorgt er ook voor dat u geen last heeft van vervelende lichtkieren, dit komt omdat het raam volledig wordt bedekt met gordijnen. Voor het bepalen van de lengte van uw gordijnrail of roede moet u hier dus rekening mee houden.

De breedte van het raam x factor 1.2
Hoeveel cm een gordijnrail of roede moet uitsteken - berekent u op de volgende manier: De breedte van het raam x factor 1.2. Stel uw raam is 400 cm breed. Dan doet u 400 cm x factor 1.2 = 480 cm. 480 cm is de lengte die u moet aanhouden. Dit houdt in dat u totaal 80 cm bij de breedte van het raam moet optellen. Houd minimaal 20 cm (aan weerszijden van het raam) om geen last te hebben van lichtkieren!}


Voorbeeld berekening:


Tip: Gaat u de gordijnen tussen twee muren bevestigen? Haal 2 cm van de totale lengtemaat af zodat u de gordijnrail makkelijk kunt monteren.

Ook als u de gordijnen eventueel van de rail wilt afhalen is het handig om deze maat ( 2 cm ) van de lengte af te trekken. U hoeft op deze manier alleen de glijders uit de rail te halen i.p.v. heel de rail te demonteren. U heeft geen last van kieren omdat het gordijn altijd iets verder loopt dan de laatste glijder/runner. Bovendien is het mooier wanneer de gordijnrail of roede de zijwand van de muur niet raakt.


Hoe meet ik een gordijnrail met (meerdere) bochten op?


U kunt op onze website uit verschillende soorten bochten kiezen waarvan de bochten standaard een hoek van 90° en/of 45° hebben. Wilt u zo weinig mogelijk lichtinval? Kies voor een retourbocht van 45° of 90°. Een retourbocht loopt terug naar de muur. Bij een gordijnrail zonder bocht houdt u aan beide zijden van het raam van minimaal 20 cm aan zodat u niet wakker wordt door het licht.Bij bochten van 90° of 45° meet u alleen de lijnen van de gordijnrail of roede zoals staat afgebeeld in de tekening (Lengte A en lengte B). U meet vanuit het midden van de gordijnrail (het hart). Dit wordt aangegeven in de tekening met een witte stippellijn. De lengtematen vult u in nadat u een type bocht heeft geselecteerd op onze productpagina van het geselecteerde product. Mocht de gordijnrail of roede niet helemaal passen dan kunt u onder spanning de rail iets buigen.
Voor een 45 graden bocht vraagt u zich misschien af hoeveel centimeter het schuine stuk moet zijn (vanaf de muur of vanaf het obstakel) In de onderstaande tabel is de afstand vanaf de muur of obstakel aangehouden om zo de lengte van een 45 graden bocht te berekenen.

Afstand vanaf de muur (of vanaf het obstakel)Afmeting A (45 graden bocht)*
8 cm (advies afstand)11,3 cm
10 cm14,1 cm
1217 cm
1419,8 cm
1521,2 cm
1622,6 cm
1825,5 cm
2028,3 cm


*De lengte van de bocht (afmeting A) is berekent aan de hand van de stelling van Pythagoras. Het bovenstaande tabel is een ook handig hulpmiddel om de lengte van gordijnrails met meerdere bochten te bepalen. Bijvoorbeeld van een gordijnrail die in de erker komt te hangen.
Wilt u een gordijnrail bestellen in de vorm van een cirkel of halve cirkel? Dan geeft u de radius (A) en de lengte van rail (B) op. De radius is afstand van het middelpunt tot het hart van de cirkel. De minimale radius is bij de meeste gordijnrails 10 cm.
Let op: Afmeting A is altijd de helft van afmeting B. Vult u bij B 20 cm in dan is A 10 cm.
Wilt u precies het aantal graden van uw bocht weten? Dan kunt u bocht het beste opmeten door op een stuk karton of papier de bocht vanaf het plafond over te trekken/tekenen. Daarna kunt u vanaf het papier met een geodriehoek het aantal graden bepalen.Deze manier van meten is ook erg handig als u een erker heeft. Op uw vloer plakt u dan met tape de vorm van uw rail of roede
Aanvragen van een offerte op maat

Heeft u een bijzondere ruimte of staat u bocht niet tussen onze verschillende bochtsituaties? Vraag bij Home Design Shops vrijblijvend een offerte aan. Wij sturen u al binnen 24 uur de offerte. De rails en roedes worden tot 6 meter uit één stuk geleverd, zonder verbindingstukken! (Sommige rails worden tot 7 meter uit 1 stuk geleverd)

Vrijwel al onze gordijnrails en roedes worden binnen 2 werkdagen geleverd. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over het opmeten van uw gordijnrail of roede? Neem contact op met de klantenservice, 085 888 3671.

Twijfelt u over de lengte van de gordijnrail of roede? Geen probleem! U kunt een grotere maat opgegeven en indien nodig de rail inkorten. U kunt de uiteinden van rail of roede inkorten met een ijzerzaag of elektrische afkortzaag.*
*De Interstil Sphare -Codex -W1 en W2 kunt u niet inkorten wanneer u voor de eindstuk afwerking vrijstaand (standaard) kiest.


PDF bestandDownload hier de meetinstructie gordijnrails en roedes


Homedesignshops
 • De beste service

  97% van onze klanten beveelt ons aan.

 • Altijd goed advies

  Ook bij "technische" vragen helpen wij u graag.

 • Betrouwbare bezorging

  Bezorgd op elk adres, wanneer het u uitkomt.

 • Veilige betaling

  Betalen met IDeal, PayPal, AfterPay, Creditcard of MisterCash.

 • 100% zekerheid

  Wij zijn aangesloten bij het Q-Shops keurmerk.

Mogelijkheden
Onze winkels
Menu