Gordijnrails ophangen

Een rail ophangen in vijf handige stappen

Zelf uw gordijnrails ophangen? Met ons eenvoudige stappenplan én handige klustips is het ophangen van uw gordijnrail of roede een fluitje van een cent! Ook geven wij advies over het gebruik van het juiste gereedschap. Want een goed begin is het halve werk. Hang vandaag nog uw gordijnrails op!

Gereedschap gordijnrails ophangen

 • Rolmaat: Gebruik een rolmaat die lang genoeg is om de breedte van de rail in één keer te meten.
 • IJzerzaag of elektrische afkortzaag
 • Potlood of stift
 • Waterpas
 • Boormachine

Accuboormachine voor een wand of plafond van gips.
Boormachine voor een houten wand of plafond.
Klopboormachine voor een betonnen wand of plafond.

 • Pluggen bijpassend bij de benodigde schroeven
 • Schroevendraaier
 • Ladder of trap. (Bij een grote hoogte adviseren wij een rolstelling)

Stappenplan gordijnrails ophangen:


Stap 1. Waar gaat u de gordijnrails bevestigen?

Bepaal allereerst waar u de gordijnen gaat ophangen. U kunt bijvoorbeeld de gordijnrail bevestigen op het raamkozijn, in het kozijn of op de muur of van muur tot muur. De bevestiging in het kozijn wordt ook wel in de dag genoemd en muur tot muur wordt op de dag genoemd. Houd rekening met eventuele obstakels! Zoals een convectorput, verwarming of vensterbank.

Stap 2. Bepaal de breedte van de gordijnrail of roede

Wat wordt de uiteindelijke breedte van uw gordijnrail of roede? Wij adviseren om 20 cm extra te rekenen aan beide zijden van de rail. Zo vallen uw gordijnen netjes langs het raam, wanneer u de gordijnen opschuift. En u heeft hierdoor minder last van lichtinval. Let op: U hoeft geen 20 cm extra te rekenen als uw de rail van muur tot muur ophangt. Moet de gordijnrail of roede ingekort worden? Teken op de rail met een potlood of stift de plek waar u moet zagen. U kunt dit het beste doen met een ijzerzaag of elektrische afkortzaag. Lees onze handige meetinstructie gordijnrails en roedes voor het bepalen van de gewenste breedte van uw gordijnrail of roede.

Stap 3. Gaten boren voor de steunen van de gordijnrail

Nu de plek en breedte van de rail is bepaald, kunt u gaten gaan boren voor de plafond- of wandsteunen. Meet met een rolmaat de totale breedte van de gordijnrail of roede op. Geef vervolgens met een potlood de plaats op de wand of plafond aan waar u de gordijnrails gaat ophangen. Controleer met een waterpas of de getekende lijn recht loopt.


Tip: Gaat u twee gordijnrails monteren? Houd dan rekening met een afstand van 10 cm tussen de twee gordijnrails of roedes!


Nadat u op de muur of plafond heeft aangeven waar de gordijnrail komt te hangen, kunt u met een stip de plekken markeren waar de steunen moeten komen. (De gordijnrail wordt uiteindelijk in de steunen gemonteerd) Het is belangrijk dat u de steunen verdeeld over de gehele breedte van de gordijnrail of roede. Bij een niet goede verdeling bestaat de kans dat de gordijnrail of roede doorbuigt. Dit komt door het zware gewicht van de gordijnen. Wij adviseren om de 50 cm een wand- of plafondsteun te plaatsen. Bij een oneven aantal plaatst u één steun in het midden van de rail of roede. De eerste steun wordt na ongeveer 10 cm geplaatst. Indien u een gordijnrail met bocht(en) heeft, adviseren wij een steun voor én na de bocht te plaatsen. Start met boren in de potloodstipjes en plaats de plug. (Een plug heeft u nodig om de schroeven te kunnen bevestigen in de wand of plafond) Schroef vervolgens alle steunen aan de muur of aan het plafond.


Tip: Voor het boren in een betonnen ondergrond heeft u een klopboormachine nodig met een goede steenboor.
Voor een plafond/ wand van gips of hout heeft u een boormachine nodig met een houtboor.
De maat van de boor is afhankelijk van de schroef en plug die u heeft.


Tip: Welke plug u nodig heeft, is afhankelijk van het soort plafond of wand. Houd hier rekening mee!


Stap 4. Ophangen gordijnrails aan steunen
De gordijnrail of roede kunt u nu aan de steunen monteren! Het is handig dit met twee personen te doen. Eén persoon die de gordijnrail vasthoudt en één iemand die de rail aan de steunen vastschroeft. Om onnodig energie te verspillen is een accuboormachine met een passend bitje erg handig.

Let op: De glijders of haakjes moet u van tevoren in de gordijnrail of roede bevestigen. (Mits dit nog niet is gebeurd). Achteraf de haakjes ophangen is vaak niet mogelijk. Wanneer de gordijnrail strak tussen de muren wordt gemonteerd, dan moet u deze weer losschroeven.

Stap 5. Gordijn aan de rails ophangen
U bent nu klaar om uw mooie gordijnen op te hangen aan de haakjes!

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over hoe gordijnrails ophangen? Neem contact op met de klantenservice, 085-8883671.

Download hier de handleiding gordijnrails ophangen:


Homedesignshops
 • De beste service

  97% beveelt ons aan

 • Altijd goed advies

  Ook bij technische vragen

 • Snelle bezorging

  Wanneer het jou uitkomt

 • Veilige betaling

  Achteraf betalen mogelijk

 • 100% zekerheid

  Door het Q-Shops keurmerk

Mogelijkheden
Onze winkels